Toiminta

Toiminta-alueenamme on Keski-Suomi, painottuen toistaiseksi Jyväskylään ja sen ympäryskuntiin. Hälytyksillä käymme koko Keski-Suomen alueella. Harjoittelemme kaksi kertaa viikossa läpi vuoden. Harjoitusten teemat ja aiheet riippuvat vuodenajasta ja koirakoiden tarpeesta.

Pelastuskoiran tarkoituksena on etsiä kadonneita ihmisiä ilma- ja maavainusesti. Ilmavainuisesta etsinnästä käytetään nimitystä haku, sillä koiraa hakee aktiivisesti ilmasta ihmisen hajua. Kun koira löytää hajun, se seuraa sitä hajun alkulähteelle, eli ihmisen luo. Parhaimmillaan koira voi saada henkilöstä hajun jopa satojen metrien päästä.

Maavainuisesta etsinnästä käytetään nimitystä jälki/jäljestys, sillä siinä koira seuraa ihmisen kävellessään maahan jättämää hajujälkeä. Koira pystyy jäljestämään ihmisen jälkeä jopa asvaltilla. Hyvissä olosuhteissa ja pehmeällä maaperällä koira voi seurata yli vuorokauden vanhaa jälkeä.

Harjoittelemme pelastuskoiralajeja monipuolisesti ympäri vuoden. Sulan maan aikaan harjoitukset painottuvat metsään, sekä hakuun että jäljestämiseen. Talvella harjoituksia järjestetään myös taajamissa ja rakennetuissa ympäristöissä. Lisäksi harjoittelemme raunioilla, vesistöjen äärellä ja rakennuksissa. Koirien ohjaajat harjoittelevat myös suunnistusta ja viestintää etsintätehtävillä, sillä hälytysryhmään päästäkseen tulee osata suunnistaa pimeässä, hallita ensiaputaidot sekä käydä vähintään Vapepan järjestämä etsinnän peruskurssi. Kannustamme jäseniämme myös laajempaan kouluttautumiseen Vapepan ja Pelastuskoiraliiton kursseilla.

MUKAAN TOIMINTAAN? 

Toivotamme uudet toiminnasta kiinnostuneet lämpimästi tervetulleeksi tutustumaan toimintaamme. Ennen tutustumista on hyvä pohtia, millaiset edellytykset teillä on harrastukseen.

Meille ovat tervetulleita kaiken rotuiset ja kokoiset koirat ja kaikenlaiset ohjaajat. Hälytyskelpoiselle koirakolle on kuitenkin tietyt edellytykset. Koiran täytyy olla riittävän sosiaalinen, se ei saa olla aggressiivinen ihmisille ja sen täytyy sietää myös muita koiria. Hälytyksellä viereisellä etsintäalueella voi olla töissä toinen koirakko ja koiran täytyy pystyä työskentelemään luotettavasti siitä huolimatta.

Ohjaajalta edellytetään kykyä sitoutua koiransa kouluttamiseen pitkäjänteisesti. Hälytysvalmiin koiran kouluttaminen vie useimmiten 3-4 vuotta. Harjoituksissa voi vierähtää neljäkin tuntia, säässä kuin säässä, jokaisena vuodenaikana. Isommat harjoitukset voivat viedä koko päivän tai jopa viikonlopun. Viikkoharjoituksessa oman koiran vuoro voi kestää vain parikymmentä minuuttia, muu aika kuluu muiden koirakoiden harjoitusten avustamisessa joko jäljentekijänä, etsittävänä maalihenkilönä tai koirakon kartturina.

Koska harrastus on välillä raskas ja vie paljon aikaa, on yhteistyökyky meillä erittäin tärkeää. Joukkoomme mahtuu ihmisiä hyvin erilaisilla taustoilla ja kokemuksilla ja kaikki ovat meillä yhtä tärkeitä ja arvokkaita. Hyvä yhteishenki on meillä kaiken avain. Hyvässä porukassa jaksaa treenata väsyneenä ja kuraisenakin. Treenit kruunaa niin onnistumisten kuin heikompien suoritusten jakaminen ja yhteinen nauru ja ilo.

Meille pääsee mukaan tulemalla tutustumiskurssille. Tutustumiskursseista ilmoitetaan kotisivuilla ja somessa. Mikäli tutustumiskursseja ei juuri nyt ole tarjolla tai omaat jo entuudestaan kokemusta pelastuskoiratoiminnasta, ota yhteyttä puheenjohtajaan. Valmistaudu kertomaan itsestäsi ja koirastasi.